Múzeumpedagógus zárt ajtók mögött

Telnek-múlnak a hetek, és múzeumpedagógusként még mindig gyermekek nélkül peregnek napjaim! Az otthoni munkavégzést felváltotta a múzeumi, bár még mindig zárt ajtós. Unalomról azért szó sincs, csak így nagyon csendesek a múzeum kiállítóterei. Észrevétlen gyorsasággal beköszöntött a nyár, ha az időjárás ritkán is utal erre. Egy este az udvarunkon ülve szemléltem a bimbós levendulát, a cseperedő bazsalikomot, zöldellő mentát, beszívtam a hegy felől érkező akácvirág édes illatát. Éreztem a természetet! Ez a röpke néhány perc új energiát adott arra, hogy belevessem magam a háttérmunkába. Május vége, június első fele alkalmas arra, hogy feltöltsem a gyógy- és fűszernövény készleteimet otthon és a múzeumban egyaránt.

Akkor hangolódjunk a gyógynövényekre Szabó T. Anna Gyógynövénydalával!

Kökény és mályva, izsóp és vasfű
illata száll ma, varázsital fő.
Kakukkfű, málna, berkenye, bodza,
teára vár ma, gyógyír a rosszra.

Kamilla, hársfa, akác virága,
teszem teába, illan a pára,
citromfű, menta, csipkebogyó kell,
csalánitallal köszönt a reggel.

Forró ellenszer kinti hidegre,
kerek a bögre, vedd a kezedbe,
kanálban citrom, kannában víz van,
téli teákban ünnepi íz van.

Látványa szép és illata gyógyít,
mező és erdő ontja a jót itt,
virága színes, teája tiszta,
meggyógyul gyorsan mind, ki megissza.

Foglalkozásokon és kirándulásokon azt tapasztaltam, hogy a gyermekek, fiatalok nem igazán ismerik a növényeket, nem tudják megnevezni a körülöttük nyíló vadvirágokat, sőt, nem is érdeklődnek különösebben a növények iránt. A kamillatea lényegében fogalommá vált, szinte mindenki ismeri, hogy kiváló természetes gyulladáscsökkentő hatású, de már csak kész teaként, vagy filterként tudják azonosítani. Magát a kamillavirágot, mint növényt nem ismerik fel, sőt igazából nagymértékben vissza is szorult, ritkán láthatjuk nyílni apró fehér szirmait a nagy sárga porzós rész körül. 

Az állatok és a gombák jobban magukra vonják a figyelmet. A növények megismerése mellett viszont rengeteg érv szól! Esztétikailag élvezetes látványt nyújt egy vadvirágos réten sétálni. Az illatuk nyugtató hatású, pihentető élmény, emlékeket csal elő, vagy éppen izgalmas pillanatokat elevenít fel. Gyógyhatásuk széles skálán kimutatható. Elődeink a gyakori használat során kitapasztalták, hogy milyen növény főzete milyen problémák enyhítésére alkalmas. Ételeinket fűszerezve gazdag íz és zamatanyaggal gazdagodik táplálkozásunk. Sokkal gazdagabb ízélményt érünk el, ha a só és bors elavult, unalmas kombinációja helyett szurokfűvel (oregánó), bazsalikommal, majorannával, tárkonnyal zsonglőrködünk a konyhában, egészségesebb és változatosabb is. Nyári limonádénkba kerülhet zsálya, menta, citromfű. Ezek szárítmányából a téli teák is gazdaságosabban megoldhatók a drága filteresek helyett, főleg, ha néhány szem aszalt cseresznyét is dobunk bele, no meg egy kis ánizst, fahéjat… Csak fel kell tudnunk ismerni egy-egy növényt, illetve tisztában kell lennünk alkalmazási lehetőségeikkel. Mindehhez pedig első körben ismét a könyvekhez fordulhatunk segítségért. Kezdő természetbúvárok számára szintén a növényekkel való ismerkedést ajánlják első körben, hiszen azok nem szaladnak el, könnyen megfigyelhetők.

Határozókönyvvel a kézben egy réten letelepedve könnyedén meg tudunk határozni jó néhány növényfajt. A határozó könyvek mellett számos könyvben olvashatunk a felhasználhatóságról, gyógyhatásról. E könyvek között dobogós helyen szerepelnek a Maria Treben által írtak. Az osztrák írónő botanikus is egyben, aki a gyógynövény gyógyászat specialistája, neve védjegy a maga nemében. Első könyve az Egészség Isten patikájából című, mely nagyon sok háztartásban megtalálható a tapasztalataim szerint. Ebből megtudhatjuk, hogy a gyermekláncfű, vagy más néven pongyola pitypang rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, étvágyjavító hatású, sőt gyulladáscsökkentő is, de emellett még jó néhány probléma megoldására is lehetőséget nyújt, ha teát készítünk belőle, vagy salátaként fogyasztjuk friss tavaszi levelét. Tulajdonképpen egy univerzális csodanövényről van szó. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember és könyvei, gyógynövény-teái szintén országszerte ismertek. A gyógyteák készítésénél fontos odafigyelni, hogy forrázzuk, vagy áztatjuk a teafüvet, mert más hatást érhetünk el vele. Ha nem is akarjuk ennyire mélyen beleásni magunkat a növények világába, azt azért érdemes tudomásul vennünk, hogy a számunkra leghétköznapibbnak számító gyomnövény is tartalmazhat egészségre pozitív hatású anyagokat. A virágoskertünk egyik kipusztíthatatlan gyomnövénye a kövérlevelű porcsin. Gondoltam, ha ilyen ragaszkodó, rákeresek, mivel állok szemben. Kiderült, hogy jellegtelen ízű, de nagyon jól fűszerezhető tápláléknövény, melyet a trópusi, szubtrópusi tájakon termesztenek is ezért. Salátának és krémlevesnek is kiváló. Vannak bizonyos gyógynövények, melyeknek a hatóanyagát, vagyis a drogját csak a gyógyszeripar használja alapanyagként, ha otthon főznénk belőle teát, akkor az nem tenne túl jót az egészségünknek. Ilyen növény például a télizöld meténg, vagy a borostyán. 

Tehát mindent csak körültekintően, alapos utánajárást követően szedjünk, alkalmazzunk, kérjük ki hozzáértők véleményét, segítségét!

Ebben az időszakban gondolhatunk az őszi-téli virágmentes napokra. A növények jól száríthatóak, bár más lesz kicsit az illatuk, de a hatóanyaguk így is megmarad. Van olyan növény, melynek a friss első leveleit jó begyűjteni, mint például a csalánnak. A szurokfűnek a virágzó leveles részét kell begyűjteni. A levendulának a virágja értékes, a citromfűnek a levele, a fekete nadálytőnek a gyöktörzse.

Tehát én is gyűjtögetek, szárítok, hogy felújíthassam a múzeumpedagógiai foglalkozáshoz készített anyagok növényszárítmányait. Hársfavirágból és levendulából a későbbi foglalkozásokon illatzacskók készülnek majd. 

Majdnem elfelejtettem: 2013 óta választják meg az év vadvirágát. Idén a bíbor kasvirágra esett a választás, melynek hatóanyaga a felsőlégúti fertőzéses megbetegedésekre fejt ki jótékony hatást. Hazánkban dísz- és gyógynövényként termesztik.

Kányádi Sándor: Somvirággal, kakukkfűvel

Somvirág, somvirág,
aranysárga a világ.
Kakukkfű, kakukkszó,
kirándulni volna jó:
fűzfasípot faragni,
fűzfalóval lovazni,
árkon-bokron átal,
háton hátizsákkal,
menni, mendegélni,
este hazatérni:
fűzfalovam kocogva,
fűzfasípom tutogva,
somvirággal, kakukkfűvel,
kakukkszóval, tele szívvel.

Kapcsolódó bejegyzések

Szólj hozzá

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.