Egy város ezer arca

 A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum várostörténeti kiállítása 

 

Ringer István, PIM Kazinczy Ferenc Múzeuma, múzeumigazgató

Látványterv: Mihalkov György

Kivitelezés: Special Effects

A

A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum új állandó kiállítása a város és a zempléni régió történetét mutatja be teljesen új nézőpontból, kiemelve egy-egy politikai fordulópontot, gazdasági és társadalmi folyamatokról, amelyek hatása jelenben is érzékelhető. A tárlat hiánypótló, hiszen a Kazinczy Ferenc Múzeumban eddig nem volt olyan kiállítás, ami ilyen behatóan, a legfrissebb várostörténeti kutatásokra alapozva foglalkozott a régió történelmével.

A múzeumi kiállítások fő forrása a történelem szemétdombja

– szól Boris Groys meghatározása. Az alkotók ezt a felfogást tartották szem előtt az Egy város ezer arca című kiállítás létrehozásánál. A bemutatott tárgyak jelentős része az elmúlt fél évtized gyűjtésének eredménye, melyekből kiindulva tárul fel egy-egy izgalmas, olykor országos jelentőségű történet.

Fotó: Szoboszlay Marcell

A kiállítás elsősorban arra keresi a választ, hogy milyen volt Újhelyinek lenni a múltban, és mit jelentett a város az itt élőknek és az ide érkezőknek. A tárlat teljességre törekvő, krónikaszerű bemutatás helyett tematikus csomópontok mentén, egyéni életutak, sorsok megidézésével beszél Sátoraljaújhelyről és lakóiról: az egykori elitről és a város peremvidékén élőkről egyaránt. A tárlat, a korai századokat összefoglaló rövid bevezető után, a reformkortól a rendszerváltozásig mutatja be a város történetét. Kossuth Lajos közéleti pályájának első írásos emlékéből kiindulva járja körül Kossuth kultuszát és Sátoraljaújhely kötődését a reformkori politikushoz. A polgárosodás időszakának izgalmas és néha mulatságos párbajairól szóló korabeli híreken keresztül ismerteti hogyan vált Sátoraljaújhely egy infrastruktúrájában és társadalmi rétegeiben is dinamikusan fejlődő, ígéretes jövő előtt álló településsé a 20. század elejére. Megvilágítja az első világháború viszontagságait és a város stratégiai jelentőségét, a trianoni békekötést és a két világháború közötti időszakot, valamint a második világháború utáni korszakot egészen a rendszerváltásig. Mindezt összekötve a városlakók által adományozott tárgyakkal, személyes történetekkel.

Virtuális séta: Forum Hungaricum Nonprofit Kft.- Török Melinda

Fotó: Szoboszlay Marcell

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.