Horror story nagymama házánál

Néhány napja nagymamám udvarán sétálva, a fehérre meszelt tornác egyik felső sarkában egy különös építményre lettem figyelmes: lopódarázs fészek. Pontosabban a lopódarázs sárból készített ivadékbölcsője. Közelebb lépve megfigyelhettem az utódainak szánt bölcsőt szorgosan építő rovart. A körülbelül 9-10 cm hosszúságú, 5-6 cm széles fészek nem volt teljesen kész. A fészket alkotó különálló kamrák, ún. hordócskák még nem kerültek elfedésre. A gondos, leendő szülő azonban fáradhatatlanul munkálkodott, és két nap múlva, amikor újra felkerestem a helyszínt, egy elkészült művel találtam szembe magam.

Fotó: Dobronoki Dalma

Kívülről nézve valóban különleges. Az ember már-már elismerően tekint a lopódarázs nőstény sárból készített bölcsődéjére. Az agyagfészek azonban szörnyű titkokat hordoz magában… De ne siessünk ennyire előre!

A kifejlett, magányos életmódú lopódarazsak hossza 1,5 – 3 cm. Feltűnő színezetű, jellegzetes megjelenésű fullánkos darazsak. Potrohuk egy vékony, hosszú nyéllel kapcsolódik torukhoz. Nevüket erről, a lopótökre hasonlító potrohukról kapták. Hazánkban a gyakori lopódarázzsal (Sceliphron destillatorium), a feketetorú lopódarázzsal (Sceliphron spirifex), a barnalábú lopódarázzsal (Sceliphron curvatum), a feketenyelű lopódarázzsal (Sceliphron caementarium) és az acélkék lopódarázzsal (Chalybion femoratum) találkozhatunk. A lopódarazsak emberre nem veszélyesek, fullánkjukat csak egyetlen esetben használják velünk szemben: ha megfogjuk őket, egyébként nem. A fullánk valami egészen más célt szolgál: a pókok megbénítását. Ugyanis az emberre teljesen ártalmatlan lopódarázs már nem ilyen szolid magaviseletű a pókokkal szemben. Fullánkját könyörtelenül mélyeszti bele a nálánál kisebb pókok idegdúcába, bénító mérget juttatva áldozata testébe. A zsákmány megbénul, de nem pusztul el.

Fotó: Dobronoki Dalma

A megbénított pókok élve kerülnek elhelyezésre a lopódarázs ivadékbölcsőinek hordócskáiba. Egyes fajok, mint például a barnalábú lopódarázs, a hordócskáit egymás mellé, sorban készíti el, míg más fajok az elkészült hordócskákat egyetlen nagy sártömbbé tapasztják össze, mint ahogy azt a gyakori lopódarázs is teszi. Ezen hordócskákba kerülnek elhelyezésre a megtermékenyített peték, végül a hordócskák lezárásra kerülnek, magukban rejtve élő áldozataikat. A kikelő lárvák körülbelül 14 nap alatt elfogyasztják az édesanyjuk által hátrahagyott élő áldozatokat, majd bebábozódnak. Bábállapotban telelnek át.

Fotó: Dobronoki Dalma

A kifejlődött imágók, miután kirágták magukat az őket körülvevő sárfészekből, különböző növények nektárjával és pollenjével táplálkoznak.

Fotó: Dobronoki Dalma

Akik Olvasóink közül szeretnék megtekinteni, hogyan készül a lopódarázs sárból készített ivadékbölcsője, ajánlom figyelmébe, az alábbi, „gyulavaros” által feltöltött YouTube-videót, amelyben egy lopódarázs látható bölcső készítés közben.

Forrás: YouTube

Felhasznált irodalom:

Vas Zoltán – Lopódarazsak, határtalanul (MTM)

Szólj hozzá

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.