E

zen a hiteles KaMu oldalon könnyedebb, közvetlenebb hangon írva megkaphatnak látogatóink minden izgalmas és tartalmas információt, amiket mi is őrzünk, amikről az irodában, a szakmai konferenciákon, a laboratóriumi mikroszkóp felett, az ásóval és régészkalapáccsal a kézben a Várhegyen, a kiállítási enteriőr-tervek mellett, vagy a múzeumi folyosókon beszélünk…

Szathmáry-Király Ágnes

IMGC9081_Marcell Szoboszlay_tn_2100_62

20 febr: Nyomozás a múzeumban XII.

Múzeumunk üveg gyűjteményének egy részét a 20. század eleji feliratos üvegek alkotják. Ezt a technikát – amikor az üveg öntése során kerül rá a minta – már a 19. században is alkalmazták, ez nem az üvegfúvó mesterek által, a manufaktúrákban kézzel formázott – sokszor művészi – üveg előállítás, hanem a sorozatgyártás sajátossága.

Grey wolf cub, Voroncovo, Russia

20 nov: Farkastéma

„Az állatok nem viselkednek úgy, mint az emberek. (…) Ha harcolniuk kell, harcolnak. Ha ölniük kell, ölnek. De nem használják az eszüket arra, hogy kimódolják, miként lehet megzavarni más lények életét, és hogyan lehet ártalmukra lenni. Méltóságuk van és becsületes állati természetük.”
/Richard George Adams/

vecteezy_eurasian-eagle-owl-bubo-bubo_4139134

24 febr: Ragadozó madarak II.

Ragadozó madarak c. blogbejegyzés második részében a baglyok kerülnek a középpontba. Megismerkedünk hazánk egyik legkisebb termetű bagolyfajával, a kuvikkal (Athene noctua), amely gyakran üldögél lakóházaink kéményein is, de szót ejtünk a jellegzetes hangjáról könnyen felismerhető macskabagolyról (Strix aluco) és Magyarország legnagyobb baglyáról, az uhuról (Bubo bubo) is.

img_8617_copy

21 febr: Ragadozó madarak I.

Néhány példafaj kiemelésével, a levegő urainak hihetetlen változatossága kerül megvillantásra. Az első részben a vágómadár-alakúak csoportjából kerül három, a térségünkben is költő ragadozómadár bemutatásra: a kertjeinkben is gyakran felbukkanó karvaly (Accipiter nisus), az erdőségeinkben fészkelő darázsölyv (Pernis apivorus), és a hazánk területén csak a Zemplénben költő szirti sas (Aquila chrysaetos).

IMGC6341_20230104_Marcell Szoboszlay_1920_69

09 febr: Nyomozás a múzeumban VIII.

Múzeumunkba került Dr. Pál Józsefné hagyatékából egy 70 darabból álló bokály gyűjtemény. A
többnyire virágos bokályok között akad egy, amely figurális díszítésű, a kerámiakészítés szerszámait,
eszközeit, és az 1940-es évszámot festették rá. A fehér alapszínű, mázas bokály eredetét nyomozom,
kideríthető-e hol készült, melyik fazekas festette rá saját eszközeit, a korongot, írókát, drótot,
mintázó kést.

Kitaibel

01 febr: Kitaibel Pál emlékezetére

Számos ember élt és él, akiknek kiemelkedő munkássága, életpályája sajnos kevésbé ismert. Ilyen személy Kitaibel Pál is. Élettörténetét nem oktatja egyetlen tankönyv sem, nem iskolai tananyag és ugyan miért is foglalkoznánk egy 200 éve élt férfi viselt dolgaival. Szentpéteri Nagy Richard szavait idézve: „A magyar történelmet ismerni és vállalni kell.” Ezt a történelmet azonban nem csak a jól ismert történelmi személyek, Hunyadi Mátyás, Rákóczi Ferenc vagy például Kossuth Lajos alkotják, részei a természettudósok is, akik koruk sokszor hányattatott körülményei ellenére meghatározót alkottak.

IMGC4782_20221115_Marcell Szoboszlay_1920

16 nov: Nyomozás a múzeumban VII.

Dr. Pál Józsefné hagyatékából a múzeumunkba került jelentős népi kerámia gyűjteményben található egy kisméretű korsó, 1937-es évszámmal. A korsókat a paraszti hagyományban víz – vagy más ital – szállítására használták, például a gyermekek hordták benne aratáskor a friss vizet, ez a kis korsó viszont mérete miatt nem erre szolgálhatott.

IMGC4396_20221020_Marcell Szoboszlay

08 nov: Nyomozás a múzeumban VI.

A közelmúltban egy hatalmas gyűjtemény került a múzeumunkba, Dr. Pál Józsefné hagyatékából. A gyűjtemény darabjai sok esetben jól azonosíthatóak – porcelán csészék, népi kerámia edények, üveg butellák stb. – de akad köztük néhány olyan tárgy is – például egy kakason lovagló kerámia figura -, ami nem sorolható be ezek közé, ránézésre nem állapítható meg az eredete, vagy az, kit ábrázol.

IMGC2230_20220908_Marcell Szoboszlay_1920_60

24 okt: Nyomozás a múzeumban V.

Múzeumunkban az új várostörténeti kiállításhoz válogattuk a tárgyakat, eközben két fegyvert is leemeltünk a polcról. Mindkettő szurony , bajonett, vagy ahogy nagyapámtól hallottam, bajnét. Egy szúró fegyverről van szó, amit a hosszú lőfegyver végére illesztettek, így az a közelharcban jó szolgálatot tett használójának.

Forráskritika_tn_1920

29 márc: Navigációs jótanács zátonyok elkerüléséhez a nézőpontok és narratívák tengerén

Úgy tűnik számomra, hogy manapság egyre nehezebb feladata van annak, aki az online térben – az omikron variánsnál is százszorta gyorsabban – terjedő hírek, félhírek, álhírek, rémhírek, stb., illetve százezreket, milliókat, sőt sokmilliókat befolyásoló közösségi média posztokat gyártó…

16424490

28 jan: Az evolúció „humorérzéke”

Ausztrália keleti partvidékén valamint Tasmania szigetén él egy igazán különös állat, a kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchus anatinus). Testét szőr borítja, lábujjai között úszóhártya feszül. Csőre van de méhe is, tojásokkal szaporodik, utódait anyatejjel táplálja. Az iskolában nagyon jól megtanultuk, hogy az emlősállatok szülnek, utódaik elevenen jönnek világra. Azt is tudjuk, hogy szó szoros értelemben vett tojással csupán a hüllők és a madarak szaporodnak, de egyikük testét sem borítja szőr. Csőre pedig csak a madaraknak van. Az anyatej viszont csak az emlősök sajátossága. Hogyan lehetséges ez? Joggal tehetjük fel a kérdést!

GNM

20 jan: Magyar Kultúra Napja Nemes Nagy Ágnes költészete jegyében

1989. január 22. óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, mely egyben a Himnusz születésének napja. Ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nemzeti himnuszunkat, a kézirat végére ez a dátum került. Ennek megünneplésére országszerte rendeznek az intézmények magyar kultúrával kapcsolatos programokat.

cats

04 jan: Bodorka (Rutilus rutilus)

A Magyar Haltani Társaság 2010 óta minden évben meghirdetett „Év hala” választásán 2022-ben a bodorka nyerte el a győztesnek járó megtisztelő címet. A Társaság online felületén beérkezett 4155 szavazat 55%-át a bodorka kapta, maga mögé utasítva a széles durbincsot (Gymnocephalus baloni) és a bagolykeszeget (Ballerus sapa).

IMG_20211122_091937

26 nov: Üdvözletemet küldöm… – képeslapok története és jelentősége

Emlékeznek, amikor 2018. decemberében megnyílt az Újhely és a Nagy Háború kiállítás , amelynek igazi kuriózumai voltak a lakosság által felajánlott tárgyak és a papírra vetett korabeli személyes történetek? A Kazinczy Ferenc Múzeumnak ez a tárlata indította el az intézményt azon az úton, amellyel végül kiérdemelte az Év közösségi múzeuma díjat 2020-ban.
 …és emlékeznek a korabeli levelezőlapokra, amelyek oly’ személyessé tették a tárlat által bemutatott tényeket? Azok az üdvözlőkártyák  adták az inspirációt a múzeum máig egyik legnépszerűbb online sorozatához, a Sátoraljaújhelyi anziksz-hoz, amely nemcsak a régmúlt városképét segít megidézni, de megelevenít számunkra letűnt társadalmi viszonyokat, korabeli élethelyzeteket; drámákat, dilemmákat, vagy éppen megannyi derűt.

IMGC0949_21-09-24_Marcell Szoboszlay_tn_1600

18 okt: Hátsó füves

Tagadni sem tudnám alulműveltségemet a labdarúgás terén. Hiányosságom négy évtizedes érdektelenségből fakad. Éppen ezért komoly dilemmát okozott, hogy szánjak-e időt a KFM új időszaki tárlatának, a Hátsó füvesnek a megnyitójára. De, gondoltam, nem lehetek ennyire diszkriminatív a focival, mint kiállítási témával! Elmentem. Szerencsémre. Engem ennyire, ilyen komoly téma (mert bizony az!) még nem nevettetett meg. Ennek a kiállításnak is szerelmese lettem.

ecce-homo-1

18 okt: Képes nap

Amikor először láttam kisgyerekként a debreceni Déri Múzeumban az Ecce homo-t, bizony elhittem Munkácsy Mihálynak, hogy ott volt, amikor Pilátus kivezette a tömeg eléa megkorbácsolt Jézust bíborpalástba öltöztetve, fején töviskoronával. A mai napig nem tudom elképzelni máshogy a jelenetet, úgy belém ivódott az arcokra kiülő, hátborzongatóan hiteles düh, a gesztusokban rejlő elfordulás és Mária Magdolna szívet tépő kétségbeesése. Akkor, ott, a magam alig több mint egy méterével a 4 méter magas és 6 és fél méter széles festett vászon előtt állva, úgy éreztem, hogy ilyen szívbe markolóan hiteles alkotásra csak Isten segítségével képes valaki. Meg sem kérdőjeleződött bennem, hogy Munkácsy nem élte át a pillanat fájdalmát, amikor Jézus nyugodt arccal, emelt fejjel, egyenes tartással állta az őt elítélő, becsmérlő tömeg hálátlan szóáradatát.

IMGC0485_21-09-16_Marcell Szoboszlay_tn_1600

30 szept: Nyomozás a múzeumban I.

Nézzük például a század eleji feliratos üvegeket. A 19. századtól az ipari termelés fellendülésével az élelmiszeripar előszeretettel használt különböző formájú üveg edényeket, palackokat. Kezdetben minden gyártó maga terveztette és készítette el az üvegeit, így nem volt egységes méretű minden boros, sörös palack, vagy konzerves üveg.

212356472_537028604021097_6706456963297776592_n

02 júl: Hurrá, nyaralunk!

Mindenki azt a pár napot várja egész évben. Ahogy ma mondják a fiatalok, arra gyúrnak. Arra az egy-két hétre, amikor megszokott életüket hátrahagyva felkerekednek és elindulnak a jól megérdemelt vakációra. Ki, hova? Emlékeznek a Mosó Masa Mosodájára? Na, ott például a Kesztyű lakói nyaralni mennek című mesében a cinke a bolgár tengerpartra ment, az öreg, rövidlátó hangya pedig Pomázra. Hát ugyanígy van ez nálunk, embereknél is! Ki ide, ki oda!

IMGC5714_21-06-26_Marcell Szoboszlay

01 júl: Az Év Múzeuma díj siker, szenvedély és felelősség

A Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként először 2016-ban kaptunk szakmai visszajelzést múzeumi munkánkról az Év Múzeuma díj formájában; és a következő kitüntetésre sem kellett sokat várni. Idén, 2021-ben – mindössze öt évvel később – ismét elhoztuk ugyanennek a díjnak a réztábláját kis múzeum kategóriában. A díj történetében másodszor fordult csak elő, hogy egy intézmény ismételjen, ’s olyan, hogy valamely ilyen rövid idő alatt kétszer is fődíjas legyen, még sosem.

Szia Nagyi!_Jászter Betti_2

16 jún: Szia, Nagyi!

Képzeld, a héten harmadszor van a kezemben a derelyevágód! Régi darab igaz, de nagyon szeretem. Kecses kis jószág, kézre áll. Épp úgy siklik az anyagban, mint anno neked. No, nem derelyét készítek! Nem tudok olyan finomat, mint te, így hát felhagytam vele. Találtam egy új kelt tészta receptet a neten, azzal bíbelődöm. Mindent úgy csinálok, ahogy tőled láttam. Dagasztom a tésztát, nagy mozdulatokkal, alulról felfelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, s közben gondolatban veled beszélgetek. Pereg a film a fejemben rólad, rólam. Az ezerszer hallott és soha meg nem unt történetek megelevenednek.

fadagály karikatúra _ULK című berlini élclapból 1883. Adalék a fajok eredetéhez_A turnűr származása.

03 jún: A divatnak hódolni kell 2.

Mostantól máshogy nézek az Újhely és a Nagy Háború című kiállítás első, a boldog békeidőt megidéző egységében bemutatott csipkézett legyezőre. Pedig egykor elég volt egy pillantást vetnem erre a női kiegészítőre, és megdobbant a szívem, felébredt bennem a vágyakozás a kor eleganciája után. Számomra a darázsderék, a földet söprő uszályos szoknya, a csipkés napernyő és kesztyű sokáig a századforduló gazdasági, szellemi és kulturális fellendülését idézték, és a nyugodt, elegáns és gazdag belle époque-nak voltak a jelképei. A korabeli divatfotókat látva a „Bár akkor éltem volna!” sóhaját súgtuk barátnőimmel egymás fülébe. De mire végeztem a kutatással, amit ehhez a blogbejegyzéshez végeztem, úgy érzem, a legyező köré font női divatideáimat elfújta a 2021-es májusi szél. Az első gondolat vele kapcsolatban most már inkább a comme il faut, tehát az „ahogyan kell”; a szabályok, amelyek gúzsba kötötték a csipkébe bújt hölgyeket.

IMG_20210506_141046_tn_1400

17 máj: Ismerjük meg környezetünket, kicsit másképp!

Múzeumunk Facebook-oldalának látogatói előtt jó eséllyel nem ismeretlen az „Ismerjük meg környezetünket!” című bejegyzéssorozat, amely 2020. augusztus 13-a óta töretlenül mutat be egy-egy kevésbé vagy jobban ismert fajt gazdag élővilágunkból. Ebben a blogban, azonban nem Facebook felületünk heti rendszerességgel megjelenő tudománynépszerűsítő rovatáról lesz szó.

GNM_tn_1400

10 máj: Madarak és fák napja

Május 10-én ünnepeljük a madarak és fák napját, mely a „korát” tekintve legalább 90 évvel idősebb, mint a Föld napja. Az utóbbit ugyanis 1990 óta ünnepeljük hazánkban. A Madarak és fák napja viszont több, mint 100 éves! 1902-ben Párizsban kötöttek egy egyezményt az európai államok a mezőgazdaságilag hasznos madarak védelmében. Magyarországon már ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját Chernel István ornitológus. Az ő kezdeményezésére adta rendeletbe az akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter, Apponyi Albert, hogy az iskolákban minden évben szenteljenek egy napot ezen élőlények védelmére, megismerésére. Mint minden ilyen jeles alkalomról elmondható: amit megismerünk, azt nem bántjuk, tisztelettel fordulunk felé, óvjuk. Ez a cselekedet visszahat ránk, emberekre, még akkor is, ha ez egyik fél részéről sem tudatos.

11 ápr: Magyar Költészet Napja Rímhányó Romhányival

Idén március 8-án töltötte volna be a 100. életévét Romhányi József (1921-1983) író, költő, műfordító, aki, ha még élne, biztosan „faragott” volna valamilyen humoros gyöngyszemet ékes magyar nyelvünkön a nők köszöntésére! Ezért is gondoltam arra, hogy a Magyar Költészet Napja alkalmából róla és tőle szeretnék olvasni, írni, egyrészt, hogy megismerjem, másrészt, hogy örülhessen odafenn!

galuska_betti_múzeum otthon_2_tn_1400

06 ápr: Galuska

Túrós, káposztás, mákos, diós, grízes, murcos…máris összefutott a nyál a számban. Tudom, hogy jobb helyeken tésztának szokás nevezni, de nálunk csak galuskának hívják. Családi történelmünk fontos és szeretett étele. Illatok, érzések, hangok, kacaj és könnyek kötődnek hozzá.

maybelline

10 márc: Az újhelyi nők szépítőszerei a XX. század elején

Bálok, kávéházi és színházi estek váltották egymást a sátoraljaújhelyi felső- és középosztálybeli családok naptárában a XX. század elején. A társadalmi események tökéletes, divatos megjelenést követeltek. A nők különösen kényesek voltak arra, hogy a külsőségek tetőtől talpig a vagyoni és társadalmi helyzetüket sugallják.

huszasevekBEACcsapataHorvath_Bo¢r_Fr¢niuszSz-nt¢-LKert_szIMarczink¢BertalanKotraschekRGa-lPPluh-I-Pesovnik-L-S-ghy-TiborKov-cs-G-bryStofi-n-J-nosB-n-ty-P_ter-1024x484

05 márc: Egy elfeledett sátoraljaújhelyi futball-legenda kalandos élete II. rész

A Budapesti Egyetemi Atléticai Club a Budapesti Tudományegyetem (ma Eötvös Loránd Tudományegyetem) sportegyesületeként alakult meg 1898-ban, s a főváros egyik igen patinás egyesületének számított. A BEAC 1901-ben avatta pályáját Lágymányoson, amit 1922-ben 5 millió koronából korszerűsítettek, s láttak el egy 12.000 fő befogadására alkalmas lelátóval.

kep 2_res_1400

22 febr: Nők fülbevalóval

Nem hiszem, hogy egy tárgy meghatározhatja az ember életét. Abban hiszek, hogy vannak tárgyak, amelyek hatnak ránk, birtoklásuk erőt ad és tartást. Nekem is van egy tárgyam, egy becses családi örökség, amely a méltó nőiséget jelenti számomra. Ne gondoljanak nagy értékű holmira, inkább a lelki értéke teszi naggyá.

2. kép

09 febr: A jászkeszeg

A Magyar Haltani Társaság 2010-től minden éven meghirdetett „Év hala” közönségszavazásán 2021-ben a megtisztelő címet a jászkeszeg (Leuciscus idus) nyerte el a beérkezett szavazatok 49%-ának megszerzésével. Maga mögé utasította a megmérettetés másik két képviselőjét, az angolnát (Anguilla anguilla) és fürge csellét (Phoxinus phoxinus).

megyebal1

05 febr: Az 1934-es megyebál „utórezgései”

Egy olyan impozáns esemény, mint az 1934-es megyebál, amit a felvidék úri társadalmának nagyszabású találkozójaként emleget a korabeli sajtó, és ahol „hatalmas vendégsereg vonult fel, éspedig nemcsak a közvetlenül szomszédos környékekről, hanem Budapestről, sőt az ország távolabbi részeiből is”,bizony sokáig beszédtéma maradt.

3. kép_res_1200

04 febr: Kagylók

Amikor gyerekeket kérdezünk arról, milyen élőlények köthetők a vizek élővilágához az esetek többségében a lista legelején a halak állnak. Aztán természetesen szépen sorolják a szitakötőket, a rákokat, a vidrát és a „többit”, mely „többibe” beletartoznak a kagylók is. A továbbiakban erről, talán kevésbé ismert az élőlénycsoportról szeretnék részletesebben írni.

04 jan: Ezüstérmes rovar – ezüstös ősrovar

A 2020-as „Év rovara” – A Magyar Rovartani Társaság idei internetes meghirdetésű versenyében, a három korhadékfogyasztó állat közül – a második helyen az ezüstös ősrovar (Lepisma saccharina) végzett. Az első helyet a tavaszi álganéjtúró (Trypocopris vernalis) szerezte meg, a bronzérmes pedig a selymes döglégy (Lucilia sericata) lett.

20201123_154134_res_1400

30 nov: Múzeum otthon III.

Minden családnak megvan a maga étele, ami csak a családi asztalnál elfogyasztva ízlik, senki nem tud olyan finomat készíteni. Minden háziasszonynak megvan a maga titka, amivel a főztje utánozhatatlan lesz, senki nem tud olyan jóízűt az asztalra varázsolni. Minden háztartásban van egy szakácskönyv, amelyet nagy becsben tartanak. Nekem is van egy ilyen könyvem.

km

24 nov: Egy díj, és ami mögötte van

Vagyis MI! Ringer István köszönő szavaival élve: „Múzeumi Baráti Kör tagok és körön kívüli barátok, lelkes vendégek és ide hazajárók, civil fémkeresősök és közösségi szolgálatosok, utcán spontán módon műtárgyakat felajánlók és múzeumi rendezvényekre süteménnyel érkezők, kultúra iránt elkötelezett városvezetők és névtelenségbe burkolódzó mecénások, kézzel üdvözlő lapokat, leveleket írók és betelefonálók, bátorítólag dicsérők és hasznos kritikát megfogalmazók, online követők, lájkolók és diszlájkolók, megosztók és kommentelők, csöndesen minket figyelők” …és valamennyi múzeumi dolgozó.

2020-08-31-09-16-16-01_res_1400

06 nov: A vasárnap délutánok szent hevülete 2. rész

1911. június 14-én a sátoraljaújhelyi Felsőmagyarországi Hírlap szerzője „A Football játék – részletes magyarázat” című írását a fenti gondolatokkal kezdi, ezúttal minden túlzás és elfogultság nélkül. Az 1910-es éveket általában a magyar labdarúgás hőskoraként szokták emlegetni, ám ez a hőskor bizonyos értelemben fénykor is volt.

8

02 nov: “Rengeteg kreatív munka van a múzeumon belül”- interjú Kovács Judittal

Alapvetően közművelődési szakemberként vagyok jelen a múzeumi munkában, és rengeteg olyan feladat van, ami ezt a területet fedi le. Nem csak a rendezvények, előadások, konferenciák és a közönségkapcsolat adnak munkát, hanem olyakor átfogó koncepciók kialakítása, valamint a kiállítástervezés és -építés is. Mindennek, ami a múzeumban születik, ami itt valósul meg, annak jelleget, formát kell adni. Éppen ezért például majd mindegyik felsorolt múzeumi eseményhez kapcsolódnak PR és marketing anyagok, illetve kiadványok.

IMG_20200901_142802_res_1400

02 szept: Kazinczy portrék a Facebookon és a múzeumban

A minap a Facebook ajánlotta figyelmembe ismerősként a portréműfaj leglelkesebb 19. századi propagátorát, Kazinczy Ferencet. A profilképről visszaköszönt a nyelvújító egyik kedvelt „portraiter” festőjének, Donát Jánosnak az alkotása, így rákattintottam. Természetesen szó sincs semmiféle időutazásról, okkultista mágiáról, vagy efféléről, ami a 19. század elején élt nyelvész-irodalmárt megidézte volna.

2020-08-31-09-16-16-01_res_1400

31 aug: A vasárnap délutánok szent hevülete

„Kedves, gyönyörű látvány volt a vasárnapi football mérkőzés. Maga a versenypálya is érdeket keltő kép. Telve színekkel, hangulattal. Aranyos verőfénytenger hullámzik rajta végig. A sok színes dress ideges nyugtalanággal csillog-villog. Szép, elegáns közönség, bájos fiatal leányok, asszonyok tarka csoportjai mindenütt. Zavaros moraj, izgalom, forróság, láz támad, keskeny női kezek verődnek össze, amint megkezdődik a verseny és viaskodva, egymást kergetve, megelőzve, az izmok működésének kontesszenciáját bemutatva, törekednek a versenyzők a labdájukkal a goal felé.”

IMG_9464_20-07-16_msz_res_1500

21 aug: Cincérek Füzérradványból

Talán legtöbbünk egyetért abban, hogy a füzérradványi Károlyi-kastély parkja igazán szemet gyönyörködtető. Az ember bármerre tekint, különlegesebbnél különlegesebb élőlényeket csodálhat. Faóriások és matuzsálemek, színpompás madarak és tarkán virágzó lágyszárúak, vadászrepülő pilóta üzemmódba kapcsolt szitakötők.

Múzeum otthon IIb_res_1400

19 aug: Múzeum otthon II.

Legutóbbi bejegyzésemben arról írtam, hogy micsoda kincseket rejtenek az otthoni fotóalbumok, irattartók, dobozkák, amelyekben családunk múltja, emléke, történelme pihen. Leírtam, hogy mennyire szerettem a nagymamám történeteit a kirándulásokról és kalandokról, melyekben enyémmé vált a Kelemen havasok minden apró részlete. Később már a szerelmi történetek foglalkoztattak.

104496781_297860688051502_6904119979051169031_n

29 jún: Múzeumpedagógus zárt ajtók mögött

Telnek-múlnak a hetek, és múzeumpedagógusként még mindig gyermekek nélkül peregnek napjaim! Az otthoni munkavégzést felváltotta a múzeumi, bár még mindig zárt ajtós. Unalomról azért szó sincs, csak így nagyon csendesek a múzeum kiállítóterei. Észrevétlen gyorsasággal beköszöntött a nyár, ha az időjárás ritkán is utal erre.

Saújhely Várhegy_rádiósok

21 jún: Várhegyi történetek – első rész

Az olaszországi emigrációban emlékiratain dolgozó Kossuth Lajos 1890. február 12-én levelet keltezett Sátoraljaújhelybe, melyet a Zemplén című társadalmi és irodalmi lap március 23-i számában teljes terjedelemben leközölt. A levél bizonyos sorai később szállóigévé váltak, s Kossuth Gárdos Aladár szobrászművész által készített, az egykori Piac (ma Fő-) téren álló, 1911-ben leleplezett bronz szobrának talapzatára is felkerültek.

KÉP1_2_768.CsGyCsCs

19 jún: Nagytáborba indulnék, nem bírja a hátam!

Ötven év után azon az udvaron kapott új lendületet az újhelyi cserkészet, ahol ez a kép is készült nagyapám (első sor, balról a harmadik) kiscserkész-csapatáról. Fél évszázad különbséggel, ugyanitt, a Petőfi Sándor Általános Iskolában kerített engem is bűvkörébe a mozgalom. Mindketten 9 évesen kötöttük fel először a zöld nyakkendőt.

KÉP_1_síp_res_1400

17 jún: Fiúk fel a fejjel, a harsona zeng!

„Párás, hűvös a hajnal, csak a cserkészek szállingóznak már mindenfelől megrakott hátizsákokkal a gimnázium udvarán kijelölt gyülekező helyre.” 2020-ban is kezdődhetne így a sajtó tudósítása a cserkésztábori készülődésről. De nem a ma is aktív Csepellény György Cserkészcsapat őrseiről szól a tudósítás. Az idézett cikk majd száz évvel ezelőtti keltezéséről csak a folytatásban felsorolt járművek – szekér, kisvasút – megnevezése rántja le a leplet.

Múzeum otthon_fotó1

15 jún: Múzeum otthon

Minden otthon egy múzeum. Igen, kedves olvasó, az Öné is! Lépjen csak oda a polchoz és vegyen le, mondjuk egy régi fényképalbumot! Felbecsülhetetlen értékű kincset, a család számára fontos dokumentumot talál benne akár száz évvel ezelőttről is. Ott lapul a szekrényekben, dobozkákban, fiókokban a régi korok emléke, a családi történelem, szüleink, nagy- és dédszüleink öröksége.

IMG_6041_20-03-06_msz_1400

18 máj: Régi korok fotói a Csontos-hagyatékban

Időutazni majd’ mindenki szeret! Egymást érik a kihívások a közösségi oldalon, amik arra buzdítanak, hogy töltsünk fel magunkról retro képet a 1980-as és 1990-es évekből, vagy éppen posztoljunk gyermekkori fotókat. Ránézve a fényképekre, szinte érezzük a neilondzsörzét a bőrünkön, eszünkbe jutnak a fiatalkori bohóságaink a Burda-szabásminta alapján készült ruhákról.

fonokno1_1400

13 máj: Levélben majd többet írok

Nagy divatja van manapság annak, hogy nyilvánosságra hozzák híres elődeink leveleit, naplóbejegyzéseit. Könyvek és felolvasó estek is születtek már ezekből, amelyet a közönség nagy érdeklődéssel fogad. Hogy szabad-e mások személyes, intim gondolatait a széles közönséggel megismertetni, azt a kérdést nem ennek a bejegyzésnek kell megválaszolnia.

erdei út_1400

10 máj: Múzeumpedagógus zárt ajtók mögött (5. hét) ☹ / ☺ Május: Madarak és fák napja

A Föld napja testvérünnepeként tekinthetünk a Madarak és fák napjára. Ennek a jeles napnak a története majdnem 130 évre nyúlik vissza. Nemzetközi szinten az európai államok 1902-ben Párizsban írták alá azt az egyezményt, melynek fő tartalma a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme. E témában Magyarországon már az 1890-es évektől megindultak az előkészületek.

6. kép_1400

06 máj: A világ tetején

Világéletemben, ha itthon, a Zemplénben voltam, bármerre néztem, hegyeket láttam. Ezt a blogot is úgy írom, hogy ablakomon kitekintve elém tárul a Zempléni-hegység egy részének pazar látványa. Látom néhol lankás, néhol meredekebb lejtőit, és azt, ahogy a nappali fényben látszódnak a gerincen álló fák körvonalai.

IMG_7464_20-04-09_msz_1400

05 máj: Egy zempléni rablólegenda nyomában – harmadik, befejező rész

A hazai rablóromantika mára ismeretlen figurájának filmbe illő tevékenységét mutattuk be írásunk első, majd második részében, s utalást tettünk egy büntetőtárgyalásra is. Az erről készült korabeli tudósítását olvasva, bő évszázad távlatából sem tudja eldönteni az ember, hogy mindezen nevessen, vagy inkább sírjon – netalán írjon, hogy minél többekhez eljuthasson ez a történet. Mi a nevetés mellett ez utóbbit választottuk.

2. tavaszi álganéjtúróDSCF1921_1400

04 máj: Tavaszi álganéjtúró – a 2020-as év rovara a Föld napjának jelképe lehetne

Az idei Föld napja nevű világnap a szokatlan, globális koronavírus-járvány miatt csökkentett kirándulásokat és inkább több gondolati magunkba fordulást jelentett. Ebben a helyzetben talán jobban belegondolhattunk, hogy mekkora hatással is vagyunk arra a bolygóra, amelyen élünk, és amelynek megóvása a jövő nemzedékek számára a mi feladatunk.

IMG_20200420_181921_1400

29 ápr: A zempléni vizek halainak vámpírja

A Zempléni-hegységben kirándulva számos ritka, különleges, hazai viszonylatokban egyedülálló természeti jelenséget, élőlényt figyelhetünk meg akár teljesen testközelből. Ha az elmúlt napokban sétánk áttetsző vizű hegyi patakok mellett vezetett, könnyen felfigyelhettünk a patakmeder kavicsos aljzatán egymás hegyén-hátán lévő, furcsa élőlények gyors, kígyószerű mozgására. A tiszai ingolák (Eudontomyzon danfordi) szerelembe estek. Kígyózó táncuk pedig nem más, mint az ívásuk.

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.