Debütál első saját „múzped” füzetünk

Foglalkoztató füzet? Feladatlap? Hat évvel ezelőtt még azt mondtam volna, hogy köszönöm, nem! Ha a múzeumban is feladatlapot kell megoldani a látogatóknak, akkor mi a különbség az iskola és a múzeum között? Most mégis úgy gondolom, hogy igenis van létjogosultsága egy foglalkoztató füzetnek a múzeumban.

Hogy mi változtatta meg ennyire a véleményem? Hat év tapasztalata. A múzeumba érkező érdeklődők, akik múzeumpedagógiai foglalkozást is kérnek, kivétel nélkül szeretnek keresni, kutatni, felfedezni. Egy-egy feladatlap, foglalkoztató füzet egyfajta elmélyítési lehetőség, amibe a talált válaszokat le tudják rajzolni, írni.

fotó: Szoboszlay Marcell

Egy kis kitérő: szándékosan érdeklődőket írtam, és nem gyerekeket! Általános tévhit, hogy múzeumpedagógiai foglalkozást csak gyerekek vehetnek igénybe! A múzeumi foglalkozások – ahogyan általában a kiállítások is – kortalanok, mindenki egyformán részesülhet belőlük, mindenki építkezhet az itt szerzett információkból a saját életkori sajátosságainak megfelelően. Bárki igénybe vehet múzeumpedagógiai foglalkozást kortól függetlenül. A múzeumpedagógus feladata, hogy a programot, a feladatokat úgy állítsa össze, hogy az élményszerű legyen, észrevétlenül lehessen tanulni belőle.

Sokáig saját kezűleg összeállított, fénymásolt feladatlapot alkalmaztam a foglalkozások során. Valljuk be őszintén, az ilyen lapok nem hosszú életűek, a foglalkozást követően négy eset volt megfigyelhető: a lelkiismeretesebb résztvevők hazavitték megmutatni (ez elhanyagolható számú volt), egy része a foglalkoztató asztalokon maradt, néhány papírrepülőként végezte, és volt, ami papírgalacsin formájában terpeszkedett a kukákban. Aztán jött egy pályázati lehetőség, aminek köszönhetően az idei évtől már kétféle 12 oldalas, színes, képes, rajzos füzet várja a foglalkozásra érkezőket.

fotó: Szoboszlay Marcell

A felépítése mindkettőnek hasonló, az Erdőjárók kalauza – Zempléni tájak természeti értékei című kiállítás négy terméhez, vagyis az ott bemutatott négy élőhelytípushoz kapcsol feladatokat. Az egyes oldalakon a zempléni futrinka rajza kalauzolja a kiállítóterekben keresgélő személyt.

Hogy mit is kell keresgélni? Melyik lehet érdekesebb, az, ha tárlatvezetésen elhangzik, hogy a zuzmó lényegében moszatok és gombák szimbiózisa, vagy ha egy színes füzetben a „Mi a zuzmó?” kérdés alatt  be kell karikázni a három lehetőség közül a helyes választ – amelyre a kiállítás feliratai is rávezetnek?

A legszembetűnőbb különbség a két foglalkoztató füzet között, hogy a „kis” természetjárók számára készült anyagban színezők szélesítik az interaktivitás lehetőségeit. Az élőlényekről készült fotókat matricákként lehet a megfelelő helyekre ragasztani. Van hely a füzetben gombanyomdázásra és önálló állatrajz készítésére. A „nagy” természetjárók füzete már több szöveges természetrajzi információt tartalmaz. Mindkettőben találhatók tanulmányrajzok növényekről, bogárról, gombáról. A termés és a szárított gyógynövény felismerése az alapfeladatok egy-egy példája, amiben a kiállítótérben elhelyezett természeti tárgyak segítenek.

Aki ebben a kiállításban múzeumpedagógiai foglalkozást igényel, az megkapja ezt a feladatlapot. A foglalkozásnak része, hogy az utolsó néhány percben végignézzük a résztvevőkkel, hogy minden feladatra megtalálták-e a helyes választ.

Mindkét foglalkoztató füzet igényesen elkészített darab, érdemes hazavinni, és később is elővenni, olvasgatni, nézegetni. Hiszen akik készítették, örömmel és odaadással dolgoztak rajta heteken-hónapokon keresztül, hogy elnyerjék a foglalkozásokon résztvevők tetszését. Álljon itt az ő nevük is, mert megérdemlik: Hegyessy Gábor, Kovács Judit, Szoboszlay Marcell, Géczi Katalin és jómagam, e blogbejegyzés szerzője.

Ki lesz az első, aki ezt a blogbejegyzést olvasva erdőjárós foglalkozásra jelentkezik nálam a családjával? 😉

Foglalkoztatófüzeteink az EFOP-3.3.2-16-2016-00281 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért „ZEMPLÉNI TESTVÉRMÚZSÁK” című projekt keretében készültek.

Gécziné Nagy Mária

múzeumpedagógus

Kapcsolódó bejegyzések

Szólj hozzá

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.