Nyomozás a múzeumban XI.

Miért görbe a mohácsi korsó füle?

Gyűjteményünkben van 2 db mohácsi fekete kerámia korsó, az egyik 26 cm, a másik 14 cm magas. Mindkettőnek van egy görbület a fülében. Felmerült bennem a kérdés, miért görbe a korsó füle, ez általános jegye-e a mohácsi fekete kerámia korsóknak, vagy csak egy időszakra, esetleg egy készítőre jellemző sajátosság? Fellapoztam a szakirodalmat, hátha találok benne erre vonatkozó adatot.


Azt is megkérdezhettük volna, mitől fekete a fekete kerámia, erre könnyebb válaszolni. Maga a fekete kerámia készítése évezredekre nyúlik vissza, régészeti leletek tanúskodnak erről észak- és közép Európán kívül Indiában, Mexikóban, Peruban, Egyiptomban. A raktárunkban is több ilyen tárgy fellelhető a régészeti anyagok között, talán a legrégebbi egy bronzkori cserépedény. A honfoglalás óta hazánkban is ismert eljárást több alföldi – például Meztúr, Tiszafüred, Hódmezővásárhely -, valamint dunántúli – Tata, Komárom – fazekas központban alkalmazták. Fekete kerámiájáról leghíresebb településeink Nádudvar, Mohács és Csíkdánfalva. A mitől fekete a fekete kerámia kérdésre a válasz: az úgynevezett reduktív vagy redukciós égetéstől. Az égetés második felében, amikor a tárgyak már izzanak, a kemence valamennyi nyílását lezárják, így a füst, a korom reakcióba lép az agyaggal és átjárja azt, ez adja meg a fekete színt. Az edényeket égetés előtt díszítették, Mohácson bekarcolt mintákkal – fésűs hullámvonalakkal – és egy cifra nevezetű, fogaskerékhez hasonlító eszközzel, míg Nádudvaron és más fazekas központokban is egy kaviccsal dörzsölték a mintát az edényre, ez égetés után kirajzolódott a felületen. Sok minden kiderült a fekete kerámiáról, csak az nem, mitől görbe a mohácsi korsó füle.


Nézzük, hogy is készül az agyagból a korongon a mohácsi korsó. Először elkészítik a korsó felső részét képező fedőt, a szájával együtt, s külön formázzák meg az edény testét. Hamuba hengergetett agyag golyókat is tesznek bele, a mi két korsónk is csörög, ha megrázzuk. A száj formája egyébként jellegzetes, más formájú a mohácsi, a siklósi, a gömöri, korondi vagy a nádudvari korsó szájkialakítása. A két korsónk szájformája hasonló, de a nagyobbnak belül van szűrője is. Egyébként tudjuk mire használták a nagy és a kis korsót? A nagyobb általában vizes korsó volt, ebben hordták például az aratóknak a frissítőt, míg a kicsi vagy szentelt vizes korsó volt, amiben a búcsújáró helyekről, vagy csodatévő forrásokból hazahozták a vizet, esetleg gyermekjátéknak készítették a korsósok. Visszatérve a formázásra, a korsó alsó és felső részét összeillesztették, majd az edényt egy napig száradni hagyták. Ezt követően tették rá a fület. Na azt is megtudtuk, hogy nem egyszerre készült el az egész edény, de mitől görbe a mohácsi korsó füle?

Olvastam egy olyan véleményt, hogy talán a száradás, vagy az égetés közben deformálódott a fül. Én azért nem hiszek ez esetben a véletlenben, mert ezek a kiváló korsós mesterek bizonyára, ahogy a korsó többi részét, úgy a fület is tökéletesen meg tudták formázni, s bizonyára tudták volna, ha a fül deformálódik égetéskor. A másik érvem, hogy a raktári polcon található mintegy 50 darab, különböző helyről származó korsóból miért csak a két mohácsi korsónk füle deformálódott volna az égetés során? Miért nem látható ilyen görbület a többi korsó fülén? Sokkal biztosabb az, hogy a korsósok direkt formázták ilyenre a fület, talán azért, hogy jobban beleilleszkedjen az ember kezébe.

A további nyomozás során kerestem párhuzamokat, fotókon gyűjteményekben, hátha találok még a miénkhez hasonló „görbe fülű” mohácsi edényeket. A szentendrei Skanzenben van egy pár darab kiállítva, de azok füle egyenes. A mohácsi kerámia történetéről írott, 1965-ben kiadott tanulmány gazdagon illusztrált fotókkal. Reméltem, hogy ezek között találok korsót, görbe füllel. Van egy fotó, a korsók szárításáról, sorban vannak rajta, egyenes fülekkel felfelé. Az edények bemutatásakor is számos korsó fotója látható, de egyiken sem figyelhető mega fül görbülete. Sem ebben, sem a fazekas és korsós mesterségről pár évvel korábban írott néprajzi tanulmány szövegében nem található semmi a fül görbületéről. Ezek után kezdtem elbizonytalanodni, lehet csak a mi korsóink füle görbe?

Mivel elakadtam, a nyomozáshoz kénytelen voltam külsős segítséget is igénybe venni. A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum munkatársát, Bosnyák Éva Mirjánát kerestem meg, a már említett tanulmányokat is ő ajánlotta. Elmondása szerint a múzeum gazdag fekete kerámia korsó gyűjteményében van néhány darab, amelyen megfigyelhető a fül jobbra, vagy balra dőlése. Ezek a 20. század eleji, vagy még korábbi korsókon láthatóak, de a készítők, vagy a készítés időpontja pontosan nem ismert. Mivel ebben az időben még tényleges használatra és nem dísztárgynak készültek a korsók, így ez alátámasztja azt a megállapítást, hogy valószínűleg jobban illett a kézbe a görbülettel készült fülű korsó.

Összegezve nyomozásunk eredményét elmondható, hogy nem minden mohácsi korsó füle görbe, ez nem volt általános jegye ezeknek az edényeknek. A mi két korsónk – a mohácsi múzeumban található párhuzamok alapján – valószínűleg 20. század eleji, vagy még korábbi darab, s a praktikum indokolta, hogy görbe füllel készültek.

Források:
Sarosácz György
1965 A mohácsi kerámia és története. In: Dunántúli dolgozatok 6., Pécs
Szepes Lajos
1959 A mohácsi fazekas és korsós mesterség. In: Néprajzi közlemények IV. évf. 4. sz.

Fotó:
Szoboszlay Marcell

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások (6)

Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring
on other websites? I have a blog based on the same subjects you discuss and would really
like to have you share some stories/information. I know my visitors would
value your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!

Very useful info particularly the last part 🙂 I care for such information much.

I was looking for this certain info for a long time. Thank you and
best of luck.

Dit seizoen telde acht afleveringen en er deden, net
als in het vorige seizoen, twaalf deelnemers mee. Op 21 juli 2020 werd aangekondigd dat de makers van Hunted op zoek waren naar kandidaten voor Hunted:
Into The Wild.

Naturally, we be sure that each single video is accessible in full (no trailers, trailers are
for pussies) and in the very best high quality. Trafficking
victims are referred to us by regulation enforcement, nonprofits,
and victims’ households.

You consistently strike vantages no one else seems to see.
Your vision is incomparable! I’m a steadfast follower for life.

My page; payday loans bc

tadalafil tadarise

Nyomozás a múzeumban XI. – Kazinczy Ferenc Múzeum

Szólj hozzá

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.