Történeti gyűjtemény 
M

úzeumunk történeti gyűjteménye az 1984-es alapítástól kezdődően túlnyomórészt műtárgyvásárlások és adományozások, kisebb részben gyűjtések útján alakult ki és gyarapszik napjainkban is. A gyűjteménygyarapítás fő szempontja az egykori Zemplén vármegye, ezen belül is különösen Sátoraljaújhely város 18-20. századi tárgyi emlékeinek megőrzése és múzeumi bemutatása. A mintegy 6000 tételből álló vegyes összetételű történeti gyűjtemény feldolgozása, digitalizálása folyamatosan zajlik.

Az egykori Zemplén vármegye székhelyeként a 19-20. század fordulóján jelentős közigazgatási és kulturális központ szerepét betöltő, számottevő iparos, kereskedő és polgári-értelmiségi réteggel bíró Sátoraljaújhely mindennapi életének tárgyi kultúráját jellemzik a gyűjteményünkben lévő csillárok, bútorok, valamint a porcelán, ezüst és ón asztali tárgyak.

A történeti gyűjtemény különálló egységét jelenti a 19. század végétől az 1930-as évekig terjedő képes levelezőlap és fényképanyag. Előbbiből külön említendő a jelentős forrásértékkel bíró, közel 800 tételből álló tematikus kollekció, mely kizárólag sátoraljaújhelyi kiadású (Lövy Adolf, Alexander Vilmos, Gojdics Vilma kereskedésében megjelentetett) képeslapokat tartalmaz. Fényképgyűjteményünk kiemelkedő jelentőségű egysége az a közel 200 tételből álló üvegnegatív kollekció, mely a századfordulótól az 1930-as évek végéig dokumentálta egy újhelyi polgári család mindennapjait, de említést érdemelnek a jelentős zempléni nemesi famíliák – mások mellett a Sztárayak, Lónyayak – fotográfiái is.

Csekély tételszámú, ám várostörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű gyűjteményük judaika anyaga. Történeti bútorgyűjteményünk jelentős darabjai Kossuth Lajos monoki szülőházából származó ágy és szekrény.

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.