Hátsó Füves 
 Egy eltűnő futballvilág képei

Kurátor: Csillag Péter

B

arangolás a magyar futball rejtett tájain, ahol a csapat sorsa meglepő élességgel rajzolja elénk a kis települések társadalmi kihívásait: a falusi oktatás küzdelmeit, az elvándorlás hatásait, az öregedő lakosság megváltozott igényeit, a cigányság kiútkeresését. A Hátsó füves kiállítás Csillag Péter újságíró és a résztvevő fotóriporterek Nemzeti Sportban megjelent, öt évet felölelő, többszörösen díjazott, utóbb önálló könyvben is bemutatott országjáró sorozatának vizuális és tárgyi összegzése. A közel százötven helyszínt érintő gyűjtés képi hozadéka az egyedülálló válogatás a tíz alkotó lenyűgöző, mégis emberközeli fotóiból, amelyek a falusi labdarúgás kiveszőben lévő, gyökeresen átalakuló világának talán utolsó pillanatfelvételei. A rögzített mozzanatok túlmutatnak a sport keretein, éles korrajzot és szociológiai látleletet kínálnak.

A Hátsó füves gyűjteményt a sátoraljaújhelyi és a zempléni futballkultúra egyedülálló kincsei egészítik ki. Korlenyomattal ér fel a környékbeli, sok esetben már megszűnt csapatok húsz-harminc évvel ezelőtti mezeiből készült színes válogatás, a régió valamikor virágzó futballéletének szomorú mementója a múzeumi darabbá lett bekecsi kispad és szögletzászló, a zempléni futballtörténelem csodálatos fotóemlékei pedig különleges időutazásra csábítanak.

A fotók készítői:
Balogh László, Földi Imre, Korponai Tamás, Mirkó István, Móricz-Sabján Simon, Reviczky Zsolt, Szabó Miklós, Török Attila, Tumbász Hédi, Veres Viktor

Újragondolt telefonfülke

Régi megfigyelés szerint a falusi pályák levegője mágikus hatású, segít előhívni a legmerészebb ötleteket is: így lesz a kiselejtezett telefonfülkéből jegypénztár. Bármily furcsa, az alternatív infrastruktúrafejlesztést az ország két távoli helyszínén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tyukodon és a Baranya megyei Pécsváradon egymástól függetlenül kigondolták a helyi futballélet lángelméi. Az újjászületett fülkéből immár segélyhívás sem indítható, pedig futballpálya mellett nem árt gondolni erre is: a sokat látott tyukodiak és pécsváradiak tanúsíthatják, egy-egy tüzes derbi közben bizony néhányan riadtan tárcsázták volna a számot. A Pécsváradi Spartacus SE sporttelepének bejáratánál üzemelő rendhagyó kasszabódét a klub nagylelkűségéből kapta kölcsön a Kazinczy Ferenc Múzeum a Hátsó füves-kiállításra.

Fotó: Szoboszlay Marcell

Fotó: Szoboszlay Marcell

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.