Megnyitja ajtaját a Zempléni Természettár!

Végre új szintre léphet a múzeumpedagógia a Kazinczy Ferenc Múzeumban! Mondjuk, ez a mondat nem fejezi ki igazán azt az örömöt, amit érzünk a kollégákkal. Jobban illik a helyzet jellemzésére, hogy úgy érezzük magunkat, mint egy gyermek, akit két hónap szobafogság után végre kiengednek a játszótérre! Minden egy helyre, kézközelbe került, legyen az szemléltető eszköz, olló, rajzlap, ásvány, kesztyűbáb, találós kérdések könyve vagy fenyőtoboz.

Részlet a beadott pályázatban szereplő fejlesztési cél szövegéből: „A múzeum közoktatást támogató tevékenységének bővítéséhez szükséges természettudományi látványtár és oktatási célú helyiségek kialakítása, a korábban kihasználatlan gépészeti helyiség és raktár iskolabarát szemléletű funkcióváltásával, átalakításával, modernizálásával. A korszerű, környezetbarát szemlélettel kialakított oktatóteremben a célcsoportok számára differenciált ismeretközvetítés valósítható meg az egyes korosztályoknak megfelelő módszerekkel. A fejlesztés helye a múzeumi épület északnyugati szárnyának pince szintjén lévő gépészeti helyiség és raktár. A múzeumpedagógiai foglalkoztató a tanulmánytárként, látványraktárként is funkcionáló 30,69 négyzetméter alapterületű helyiségben kapott helyet. A kialakított természettár a Kazinczy Ferenc Múzeum eddig ki nem állított, raktárakban őrzött természettudományi gyűjteményi anyagának tudományos és ismeretterjesztő feldolgozásával, a műtárgyak széleskörű hasznosítását szolgálja. A két tevékenységtípus kombinálásával olyan, minimum 15 fő befogadására alkalmas múzeumpedagógiai foglalkoztató került kialakításra, amely megfelel a közönségfogadást szolgáló infrastrukturális igényeknek is.”

A projekt története hosszú időre nyúlik vissza: 2016-ban zajlott az ötletelés, a pályázati anyag összeállítása. A terv az volt, hogy egy tényleges használatban nem lévő, mondhatjuk úgy is, hogy múzeumi „lomtárként” használt helyiségből, az ahhoz tartozó előtérből és egy gépészeti teremből alkossunk egy hasznos, látványos téregyüttest. Vagyis kerüljön kialakításra egy foglalkoztatótér és látványtár, ahol bizonyos gyűjteményi anyagok bemutatásával alátámasztva múzeumpedagógiai foglalkozások megtartása váljon lehetővé anélkül, hogy a kiállítóterekbe kellene mindig behordani a szükséges eszközöket minden program előtt. A nehezítés az volt, hogy az átalakításra szánt teret korábban csak az udvar felől lehetett megközelíteni. A terveink szerint viszont a múzeum épületéből közvetlen, akadálymentes megközelítés volt célszerű. Hosszú hónapok várakozása után hírt kaptunk a nyertes pályázatunkról. Ezt követően a projekt során egy igen ritkán használt alagsori helyiségből fokozatosan a múzeumpedagógusok álma vált valóra! A vakolatverés, falbontás már előrevetítette valami új reményteli kezdetét. Volt időszak, amikor olyan állapotban láttam a termet (mint műszaki és építészeti dolgokban kevéssé jártas múzeumpedagógus), hogy azt gondoltam, ez egyre rosszabb… Amikor kirajzolódtak a végleges falfelületek, ismét fellelkesült a múzeumi csapat. A munkálatok igazán látványos állomása az első bútor érkezése és beszerelése volt. Onnantól már nem pincének, építési területnek, hanem foglalkoztatónak lett átkeresztelve.

Egy igazi ilyen volt, ilyen lett rész következik:

Látványtári vitrinek, foglalkoztató és szemléltető eszközök tárolására alkalmas szekrények, könyves és sarokpolcok, foglalkoztató asztalok és székek kerültek beszerzésre, beszerelésre. A vitrinekben „elfoglalták” helyüket a Zemplén területére jellemző állatok preparátumai, melyek eddig éveken keresztül csak a gyűjteményi raktár mélyén tengették napjaikat. A fiókokban a szintén a pályázatból készült rovardobozok tárják az érdeklődők elé a környék rovarvilágát. A foglalkozásokhoz, kézműves programokhoz szükséges eszközök már egy teremben, szépen rendszerezve, bármikor elővehetők a szekrények valamelyikéből. A projekt keretében beszerzésre került IKT eszközök lehetővé teszik, hogy a kivetítővel egybeépített mikroszkópi kamerák segítségével mikroszkopikus élőlényeket is be lehessen mutatni a foglalkozások alkalmával. Az előtérben ruhatár és teakonyha lett kialakítva, mely alkalmas gyógynövényteák készítésére a hasonló témájú programok során.

Még néhány fotó a „reménytelennek” tűnő időszakból:

Pillanatkép egy kicsit biztatóbb napon:

Fotó: Hegyessy Gábor

És a végeredmény:

A Zempléni Természettár 2020 szeptemberétől várja a foglalkozásra érkezőket, illetve mindenkit, aki kíváncsi! Hiszen, ahogyan Albert Einstein is mondta egyszer: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csupán szenvedélyesen kíváncsi.”

Gécziné Nagy Mária múzeumpedagógus

Kapcsolódó bejegyzések

Szólj hozzá

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.