Nyomozás a múzeumban III.

Egy keretezett kép és ami „mögötte van”

A cím némi magyarázatra szorul, hiszen lehet értelmezni átvitt értelemben – a kép készítésének körülményei, kit ábrázol, mikor készült stb. – és konkrétan. Nemrégiben néhány keretezett régi fotót kapott múzeumunk Bájer Gábornétól, azzal az információval, hogy régi, családi tulajdonban lévő képekről van szó, de nem igazán tudják, kik vannak rajta, mikor készültek. Az egyik fotó egy iskolai lányosztályról készült csoportkép, rajta ennyit lehet olvasni, IV. A. Megfordítva a képet egy csomagolópapírra lettem figyelmes, amivel a hátulját fedték, azaz ami a kép mögött volt. Ezen az alábbi információk olvashatóak, mintegy plakát szerűen elhelyezve:

A szövegben megtalálható a Baross szövetség neve. Kiderült, hogy a Baross Szövetség egy 1919-1945 között működő, keresztény iparosok, gazdák, kereskedők, vállalkozók érdekeit képviselő szervezet volt, önálló lapot is kiadott. Egy 1938-as dátumú, 100 pengős  üzletrészről szóló igazolás azt is elárulja nekünk, hogy szövetkezeti formában működött.

Utánanézek én ennek a Pálmay Gyulának, ha kiderül, mikor működött az üzlete, az a kép készítésének, illetve keretezésének, üvegezésének idejét is behatárolja. Sátoraljaújhely lexikonában ilyen nevű személyről nincs információ. Sátoraljaújhely városkönyvében sem találtam az iparosok között, e forrás Berger Jakab és Lipschitz Jakab üveg- és porcelánkereskedőt említi. A lexikonban viszont van üveg és porcelán kereskedés szócikk. Ebből kiderül, hogy 1876-1902 között működött Stich Lajos, 1877-1895 között Szőllősy Sándor üvegkereskedése, s a századfordulóhoz közeledve is nyíltak ilyen üzletek.  1881-ben Stuller Antal, 1884-ben Schönpflug Károly, 1888-ban Bokor József, 1895-ben Wachter Gyula, 1898-ban Fejér Zoltán, 1902-ben Sipos Lajos nyitott üzletet, egy részük pár év működés után meg is szűnt. Pálmay Gyula neve eddig nem bukkant fel. Az is igaz, hogy Sátoraljaújhely főtere ebben az időszakban még nem lehetett Horthy Miklós tér. Nézzük hát a két világháború közötti üvegkereskedőket, képkeretezőket. A már említett Bokor József üzlete 1929-ig működött. Birnbaum Ábrahám 1899-1928 között, Deutsch Salamonné Weinberger Mariska és társa 1907-1929 között, Pollár Ábrahámné és társa 1909-1929 között a már említett Berger Jakab és Lipschitz Jakab 1912-1939 között kereskedett üveg és porcelán áruval. Hirth Virginiáról is tudunk egy újsághirdetésből, aki a Rákóczi utcán a korábbi Bokor Antal céget vette át, üveg- és porcelán üzletében szakszerű képkeretezést is vállalt. Néhány évtizedet áttekintve elég sok név, elég sok üzlet, s egy időben több üzlet is működött, ami nem meglepő, hiszen ekkor Zemplén Vármegye központja volt Sátoraljaújhely.  Ezek szerint volt a termékekre, szolgáltatásokra igény bár a háború és a gazdasági válság is hatással volt a kereskedelemre. Hirth Virginia hirdetésével egyidőben a Zemplén című folyóiratban felbukkant Pálmai Gyula hirdetése is.

Ami érdekes eltérés a kép mögötti csomagolópapír szövegéhez képest, az a cím: Horthy Miklós tér 7. szám, a Vármegyeház mellett. Ezek szerint 1937-ben már volt Horthy Miklós tér, és a Pálmai üzlet más helyen volt. Érdekes az is, hogy hol y-al hol i-vel írják a nevet.

A múzeumunknak jelentős sátoraljaújhelyi képeslap gyűjteménye van. Biztosan sok képeslap készült a megyeháza környékéről, a főtérről, ezeket is átböngésztem, hátha látszik valahol a Pálmay felirat. Na azt nem találtam meg, de sok ismert kereskedő – Widder Gyula, Lővy Adolf, Hrabéczy Kálmán- neve visszaköszönt a képeslapokról, s  megtaláltam Szabó Vince üvegezőt , szemben a megyeházával, valahol ott, ahol a Pálmay üzletnek is lenni kellene. Azt is megtudtam, hogy 1939-ben már volt Horthy tér – 1943-ban volt Sátoraljaújhelyben Mussolini tér is, bár ez csak érdekesség, számunkra most nem fontos -, meg azt is, hogy az egykori városháza – ma a múzeumunk – épületében kávéház is működött, ott, ahol jelenleg a vár feltárását bemutató kiállításunk van. Az hogy a Horthy tér elnevezés 1930-48 között létezett, sajnos nem vitt közelebb a megoldáshoz.

Tovább „nyomozva” elém került egy adatbázis, amely a várostörténet megírásához készült. Végre egy újabb nyom. Ebből kiderültek az alábbiak:

Pálmai Gyula ( i-vel, nem y-al ) 1900-ban született Sátoraljaújhelyben, Pálmai József és Szabó Gizella gyermekeként. Iskolái után Kassán volt segéd, majd 1936-ban iparengedélyt kapott és önálló kereskedő lett Sátoraljaújhelyben, 3 alkalmazottat foglalkoztatott.  1945-ös ipartestületi forrás szerint az üzlete a Horthy Miklós tér 22. szám alatt volt.

A képen egy lány osztály van, de ők valószínűleg nem a Carolineum tanulói, hiszen ennek az intézménynek a csoportképein mindig láthatóak jellegzetes öltözetükben az irgalmas nővérek, ezen a fotón pedig polgári ruhában lévő pedagógus hölgyek mellett egy polgári és egy egyházi öltözetű úr látható.  A családi emlékezet két nevet őriz – testvérek, ikrek voltak -, Simkó Éva és Simkó Valéria nevét, hogy talán ők, az 1918 körül született, 56-ban Calgary-ba kivándorolt lányok vannak a képen. Sok a bizonytalanság eben az információban, mert ha 1918 –ban születtek, akkor 18 év múlva, 1936-ban, készülhetett a kép, akkor még Pálmay Gyula üzlete a Horthy Miklós tér 7-ben volt, nem a 42-es házszám alatt. Később születtek? Akkor készült a kép, de később kereteztették be? Sok a kérdőjel.

Mi látható még a képen? A háttér egy kőfal, amelyre felfutott a borostyán. Próbáltam információt kérni  több embertől, kapásból a Mező – ma Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari  Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – épülete ugrik be mindenkinek, akinek mutattam a képet. Amikor arra jártam, megnéztem, kőfal van, borostyán nincs. Persze elmúlt azóta kb. 80 év, s ismét egy  korabeli képeslap volt segítségünkre, amelyen látszik, hogy a 40-es években a kőfal jelentős részét borította a felfutott borostyán, tehát nagyon valószínű, hogy ennek az iskolának a IV. A osztályáról van szó.

Összegezve mindazt, amit megtudtunk, a kép minden bizonnyal a „Mező” udvarán 1937-1945 között készült. Keretezte az a Pálmay Gyula, aki 1936-ban nyitott üzletet Sátoraljaújhelyben a Horthy Miklós tér 7. szám alatt, majd átköltözött a 22. szám alá.

Mivel mindent nem sikerült kiderítenünk – s hogy egy ismerősnek tűnő mondattal zárjuk a nyomozás ezen szakaszát -, kérjük, hogy aki felismeri a képen látható személyeket, s róluk bármilyen információval rendelkezik, az haladéktalanul jelentse azt a Kazinczy Ferenc Múzeumban!

Forrás:

Zemplén című folyóirat
 1937. március 21. 4. oldal
1937. március 14. 4-5. oldal

Baross Szövetség című lap
1937. március 4.

Sátoraljaújhely Lexikona

Sátoraljaújhely Városkönyve

Szólj hozzá

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.