Ősszel…

Az ősz (…) egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.

/Albert Camus/

Az ősz a kedvenc évszakom, és talán még sokan mások is így vannak vele. Az őszi Zemplén végeláthatatlan erdőségeiben járva, újra és újra szerelembe esek a természettel. Látom a még utoljára díszruhába öltözött fákat, melyek, mint egy hatalmas karnevál résztvevői a tavaszi megújulás ígéretével búcsúznak. Érzem a levegő mással össze nem téveszthető aromáját, mely úgy árad szét az ereimben, és hatol egészen a sejtekig, hogy az ember úgy érzi, otthon van, megérkezett. Érzem a bőrömön a lágy szellő érintését, mely hatására a levelek elválnak ágaiktól. Hallom az avar ropogását a talpam alatt és a vidáman daloló madarakat, amelyek nem a közelgő tél terheit félik, hanem átélik a pillanat varázsát.

Valahol a zempléni erdőségekben…

Szeretem, ahogy reggel a házból kilépve, egyszerre bódítja minden érzékszervemet az ősz mással össze nem téveszthető varázsa. Szeretem az ősz napsugarait, és naplementéit, és már hűvös, olykor fagyos estéit, amikor a tiszta égboltra feltekintve szemeim a Nagy Göncöl jellegzetes szekerét keresik.

Tölgyfa

De az őszi mindennapok nem csak a természet csodálatából állnak. A munka a múzeumban is folytatódik. A múzeum falain belül folyamatos a természettudományi gyűjtemények feldolgozása, fajszintű meghatározása, az információk kigyűjtése, közzététele. A gyűjtemény gondozása mellett persze kézenfekvő, – ha van rá mód, és egy ilyen intézményben miért ne lenne – , a gyűjtemény gyarapítása.

A Zempléni-hegység lichenológiai vizsgálata (’zuzmókutatás’) során bővítésre kerülnek a térségre vonatkozó zuzmó információk. A legtöbb esetben a pontos identifikációhoz mikroszkóp használata szükséges. Az adatok egyaránt származnak mind közelebbi, mind távolabbi területekről, mint pl. Zemplén 700-as csúcsainak környékéről. A sok-sok legyalogolt kilométer, és olykor már sajgó lábak ellenére, a gyűjtések minden alkalommal eredményesek.

Candelariella coralliza

A zuzmók mellett természeten a rovarkutatás is folyamatos. A napokban Sátoraljaújhely környékén sikerült kimutatni egy olyan rovarfajt, amelyről ezen a területen még nem volt információ.

Emese-liget – előtérben elszáradt selyemkórók

A munka folyamatos, az ősz szerencsére hosszan kitart, ezáltal lehetőségek tárházát kínálva arra, hogy gazdagítsuk ismereteinket, de beszéljenek helyettem a képek.

Zempléni életképek

Kapcsolódó bejegyzések

Szólj hozzá

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.