Egyedülálló zuzmófaj a Zemplénben

2022. 08. 25-én Dr. Matus Gábor biológus, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszékének munkatársa keresett fel Hegyessy Gábor kollégámat és engem a Kazinczy Ferenc Múzeum épületében. Az ismertség nem új keletű, Gáborral már az egyetemi éveik óta ismerik egymást, engem pedig még biológia BSc-s koromban tanított az egyetemen növényrendszertanból. A növényrendszertan órákon a hallgatók az élővilág egyes növénycsoportjaival, főbb jellemvonásaikkal, taxonómiai bélyegeikkel ismerkedhetnek meg közelebbről, ezek mellett pedig fajszintű ismereteiket is gazdagíthatják.

Matus Gábor egy olyan botanikus, aki a növények mély ismeretén kívül néhány éve a zuzmók világa felé is nyitott. Múzeumi látogatásnak célja, az itt lévő Fóriss Ferenc-féle zuzmóhagyaték egy részének áttekintése volt.

A múzeum falai között végzett mikroszkópos munkával azonban nem értek végett a dolgok, a lichenológiai munka másnap terepi körülmények között folytatódott. Az útvonal és a cél egészen konkrét volt: A Zempléni Tájvédelmi Körzet területén, több mint 500 méter magas Fövenyes-tető. A Gúnyakútról induló út azonban nem csak egy túra volt, annál több. A Fövenyes-tető csúcsán kiemelkedő kisebb sziklákon ugyanis megtalálható egy olyan zuzmófaj, amit Magyarországon csak erről a termőhelyről mutattak ki, a kőzetlakó Xanthoparmelia mougeotii. Annak ellenére, hogy Európa számos országában megtalálható, a fajnak  innen származik az első és eddig egyetlen ismert hazai adata (Matus és mtsai, 2017 – a publikáció ezen a linken érhető el ). Irodalmi adatok alapján ez a zuzmófaj főleg a hűvös, nedves, szubóceáni éghajlatú területeken, leginkább savanyú kőzeteken fordul elő. A tudományos vizsgálatok azonban arra is rámutatnak, hogy a Xanthoparmelia mougeotii populáció szórványos elterjedést mutat más európai területeken is, így például elszigetelt populáció lelhetőek fel Szlovákia és Ukrajna területén A Fövenyes-tetőn felfedezett populációi az ismert szlovákiai populációtól kb. 200 km-re található.

Xanthoparmelia mougeotii (Fotó: Hegyessy Gábor)

A Xanthoparmelia mougeotii a leveles zuzmók csoportjába tartozó zuzmófaj. A zuzmótelep 2-4 cm átmérőjű, a kőzethez szorosan tapad. A telepet alkotó lebenyek fényesek, színűk lehet zöldesszürke, sárgásszürke, sárgászöld, esetleg részben barnás. A lebenyek végei csonkák, barna pereműek. Telepei szorédiumosak, a hazai példányokon apotéciumok és piknídiumok nem figyelhetőek meg.

A Fövenyes-tető gerincén Matus Gábor számos különleges zuzmófajjal ismertetett meg minket. A terepi felmérés, bejárás, amely nem szenvedett hiányt a Zemplén különleges élővilágának különlegességeiből, a Nagyhuta feletti réti élőhelyeken, másnap pedig a Sátoraljaújhely közigazgatási területein belül található Néma-hegyen és a Sárospatak közigazgatási területeihez tartozó Kis-hegyen folytatódott. A munka során számos adattal gazdagodtak a térségünkre vonatkozó természettudományi ismeretek.

Fotó: Dobronoki Dalma

Kapcsolódó bejegyzések

Szólj hozzá

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.