A gyógyító kultúra

A könyv vigasztal bajban, ha beteg vagy gyógyít, jót tesz azzal, ki kínlódik.

Szép Ernő

Aki ennek a blognak rendszeres olvasója, az a könyveknek is barátja. Éppen ezért egy pillanatra sem bizonytalanodik el Szép Ernő szavainak hitelességén. Az idézet mondanivalója örökérvényű, de komoly visszaigazolás rá a Nagy Háború időszaka. A történelemnek ebben a válságos négy esztendejében a könyveknek nagy jelentősége volt a hadikórházban és a csatamezőn. Ahogyan a folyóiratoknak, leveleknek és anzix kártyáknak is. 

A könyvek első világháborús diadalára ráerősít a Fővárosi Lapok cikke:

… kedvenc szerző műveinek olvasása a legjobb gyógyír lehet a fájó sebre, mert az lelket és szívet egyaránt szórakoztat, sőt a testi fájdalmat is enyhíti, s valóban nem lehet eléggé helyeselnünk, hogy sebesült katonáinkat a kórházban olvasmányokkal látják el.

Az újságíró célja bizonyára a lelkesítés volt. Már a háború kezdetén gyűjtések és segélyezések indultak civil és intézményi adományozásokból. A Könyvet a sebesülteknek! és a Könyvet a harctérre! mozgalomban összegyűlt kiadványok a Vöröskereszt közvetítésével jutottak el a fronton szolgáló és a sebesült, lábadozó katonákhoz.

Öröm csilloghatott a honvédek szemében, ha sebkötözők helyett könyvekkel volt megrakva a kórterem ajtajában feltűnő vöröskeresztes nénék gyógyszeres kocsija! Akik egyébként nem is mindig voltak olyan „nénések”. Legalábbis Kamenitzky Etelka haditudósító nem így emlékszik rájuk. 

Mielőtt véleményét közzéteszem a bejegyzésben, elárulom szubjektív sejtésemet az újságírónővel kapcsolatban: ironikus stílusban, gyakran szellemesen nyúlt a tollhoz; és erre írói álneve, az Ádám Éva is utal. Visszaemlékezéseiben elismeri az önkéntes ápolók betegágyak mellett végzett munkáját, de hangot ad kétségeinek is: “Valahogy divat is lett a szükségből. Ezzel eleget mondottam. Akiket benső hajlam, élő emberszeretet hajtott a szenvedők felé, azok is összekerültek a divat dámákkal. … Külsőre mind egyformák lettek. Cselekedeteikben nem. Voltak közöttük angyalok és voltak olyanok, kiknek céljai, törekvései más természetűek voltak….

A lábadozó katonák örömmel vették a könyveket, és külön gyógyírt jelentett, ha azt csinos ápoló nyújtotta át. A bók nem maradt el; és lehet, hogy a csók sem, amikor a páciens sok hét könyvek és ápolónénék között töltött kúra után uniformisban távozott a gyógyintézetből.  

Nem veszi azonban egy kalap alá más önkéntes ápolókkal az újhelyi vöröskeresztes különítményt Ádám Éva a 2. hadseregből küldött haditudósításában: “A Vöröskereszt intézmény főkiegészítő eleme a vöröskeresztes ápolónővér. A II. hadseregben 360 ápolónő van, ebből magyar csak 28. Központi gyűjtőállomásuk Sátoraljaújhelyen volt, gróf Széchenyi Wolkenstein Ernőné vezetése alatt. A grófnéról nagy szeretettel emlékeznek meg itt és az ő csoportjából küldött ápolónők elsőrendűek.

Erzsébet királyné egykori udvarhölgyének vöröskeresztes tevékenységeit a Zempléni hírlap is méltatta, amikor cikket közölt a vasútállomás közelségében létrehozott, barakkokból álló, Mailáth-kórház lelkes ápolónőiről.

Közöttük kötelességtudásban, önfeláldozásban, fáradhatatlan szeretetreméltóságban legelől járnak a grófnő és a kontessek, a kik az ápolónői vizsgát is excellens sikerrel tették le. A nagyszerű idők nem csak hős férfiakat, de nagyszerű asszonyokat is teremtenek, a kiknek lelkében az eljövendő nagyszerű korok legendás erénye él.

Miután véget ért egy végtelennek tűnő szolgálat itt, az 5000 férőhelyes barakk-kórházban vagy a 300 férőhelyes vöröskeresztes kórházban, az Újhely és a Nagy Háború című kiállításban megismert Láng Kornélia és ápoló társai talán maguk is leemeltek egy könyvet a polcról. Az ő lelkük is gyógyulni vágyott. 

fotó: Szoboszlay Marcell

Most, a koronavírussal vívott nemzetközi háború idején ugyan nincs mindenkinek vöröskeresztes nénéje az önkéntesen vállalt házi karanténjainkban (a miénkben speciel van, aki az ápoláshoz még inkább csak a könyvek szintjén ért), de biztosan akad családtag, aki szívesen ajánl egy lelket emelő olvasmányt a kijárási korlátozás idejére! 

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások (1)

Gécziné Marika

Inspiráló írás volt! Köszönöm! Fáj az ember szíve, amikor arra gondol, hogy a háború alatt, nehéz körülmények között is szakítottak időt, lehetőséget az olvasásra, ma pedig olyan fiatalokkal találkozom, akik még egyetlen könyvet sem olvastak el életükben! Mindig talál az ember a maga számára érdekes olvasmányt, csak nyitottnak, kíváncsinak kell lennie.
Kedvenc idézetem:
„Vannak olyan könyvek, amelyek álmodni hívnak, és vannak olyanok, amelyek megmutatják a valóságot.” Paulo Coelho
Párhuzamos olvasó vagyok, egyszerre 4-5 könyvvel haladok, napszaktól, hangulattól függően, mert van, amit szeretnék, van, amit kell, és van, amit illik olvasni, illetve van, amit családilag olvasunk fel…
Ha mégis ki kell emelni egy könyvet, amit ajánlani szeretnék, az Paulo Coelho: Az alkimista.
Végtelen, lágy, megnyugtató, elgondolkodtató…

Szólj hozzá

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.