Barátkozzunk!

Hetek óta készültem ezzel a címmel bejegyzést tenni arról, hogy néhány múzeumkedvelő barátommal megalakítottuk az Újhelyi Múzeumbarát Kört. Lelkesítő, figyelemfelkeltő cikkben akartam bemutatni a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum által kínált művelődésre, szórakozásra egyaránt alkalmas lehetőségek széles körét. Reméltem, hogy ezáltal pillanatok alatt sok-sok hasonló érdeklődésű ember csatlakozik hozzánk. S így kialakul egy, a múzeumot támogató, generációkat összekötő aktív törzsközönség, baráti közösség, akikkel majd nyilván nagyszerű élményekben lesz részünk.
Készültem, ugyanakkor egyre halogattam, nagyon jót akartam írni, és ahhoz ugye idő kell, amiből soha sincs elegendő: „Majd, előbb még ezt…,vagy  Rögtön azután, hogy…” – ismerős kifogások. 

Urbán-Szilva Zsuzsi
fotó: Szoboszlay Marcell

Most már – az ismert okokból adódóan – van időm, bőven. Csak éppen, ahogy az lenni szokott, úgy tűnik, az egész az aktualitását vesztette. Barátkozni, a  szó hagyományos értelmében, bizonytalan ideig, nem tanácsos. Egy baráti ölelés, egy kézfogás, egy hangos összenevetés ma veszélyeket rejt. Jelenleg csupán a helyzettel, a ténnyel, azzal a gondolattal tudunk megbarátkozni, hogy valódi világunk alaposan megváltozik, be kell zárkóznunk, el kell határolódnunk…
Vagy! Vegyük észre, milyen nagyszerű korban élünk! Mert ugyan nagy a baj, de lehetőségünk van a fizikai térből a virtuális térbe áthelyezni életünk egy jelentős részét. Az internet, az okos „kütyük” most végre nem elválasztanak, hanem összekötnek minket: nagyszülőket unokákkal, tanárokat diákokkal, szülőket tanárokkal, az online múzeumot a múzeumbarátokkal. Végérvényesen bizonyítva ezzel létjogosultságukat. Ebben a térben sok minden terjed, de a koronavírus biztosan nem. 

Igen, kényszerűségből lassítanunk kell életritmusunkon, ám ha ügyesek vagyunk, végre pótolhatjuk lemaradásainkat életünk sok-sok területén. Beszélgethetünk, olvasgathatunk, szórakozhatunk, csatlakozhatunk olyan közösségekhez, akikkel szívesen lennénk együtt akkor is, ha majd helyre áll a világ rendje.

Jelenleg a www.kazinczyferencmuzeum.hu oldalon várjuk Önöket, és ha újraindul a hagyományos élet, akkor örömmel üdvözlünk majd tagjaink közt minden múzeumkedvelőt, aki szeretné a közgyűjtemény munkáját segíteni! A tavaszra tervezett nagyrendezvényeinket a vírus felülírta, de a népszerű Kávéházi Délutánok és a Kávéházi Borestek biztosan folytatódnak majd. Ezek pedig ismételten jó alkalmat teremtenek arra, hogy ismerkedjünk, tervezzünk.

Kávéházi Délutánok
fotó: Szoboszlay Marcell

Többek között például a KazMúz munkatársaival együtt tapasztalatszerző, inspiráló múzeumlátogató-kirándulásokat, -utazásokat, és tematikus piknikeket, szórakoztató ismeretterjesztő előadásokat, rendhagyó tárlatvezetéseket, házi koncerteket, valamint úti beszámolókat szervezünk majd. Ilyen és ehhez hasonló programokkal kívánjuk színesíteni, gazdagítani múzeumi mindennapjainkat.

Szóval: Lassítsunk! Csatlakozzunk! És csak azért is BARÁTKOZZUNK! 

Urbán-Szilva Zsuzsi- ÚMbK

Galéria

Szólj hozzá

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.