Dr. Sallay Gergely – Osztrák-magyar sapkajelvények az első világháborúban

IMG_8561_19-07-10_msz

Kávéházi délutánok
“Osztrák-magyar sapkajelvények az első világháborúban”

Érkezés: Július 9. (kedd) 15:30-tól (az előadás 16:00-kor kezdődik)
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum, az “Újhely és a Nagy Háború” című kiállítás kávéházi enteriőrje

Előadó: Dr. Sallay Gergely főtanácsos, osztályvezető
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Az osztrák–magyar katonai alakulatjelvények az első világháború tárgyi kultúrájának különleges és világviszonylatban is egyedülálló emlékei, amelyek 1915 tavaszán indultak hódító útjukra. A háború első napjaitól kezdve tömegesen előállított és forgalmazott hazafias és jótékonysági jelvények népszerűsége még javában tartott, amikor a hadszíntereken küzdő katonák a jelvényviselés új harctéri divatját teremtették meg. Ez elsősorban a vártnál hosszabbra nyúló frontszolgálat összekovácsoló erejének volt köszönhető. Az egyes parancsnokságok megrendelésére készülő jelvények képi ábrázolásai és feliratai egyaránt szolgálták a testületi szellem kifejezését és a közös harctéri élmények megörökítését. A tervezők igyekeztek a rendelkezésre álló kis felületen minél találóbban ötvözni az adott sereg- vagy csapattest történeti hagyományait és fegyvernemi sajátosságait az első világháborús szereplésükre utaló elemekkel.
Korabeli fényképek igazolják, hogy a katonák körében a jelvények nagy népszerűségnek örvendtek; nem-hivatalos mivoltuk dacára szinte szerves részei lettek az egyenruhának. A katonák szívesen díszítették velük sapkájuk mindkét oldalát és homlokrészét, de olykor zubbonyukat is. Leggyakoribb viselési helyükről a kis plakettek a sapkajelvény nevet kapták.
Az előadás ezt a gazdag és mind szakmai, mind gyűjtői körökben ma is igen népszerű tárgyi kultúrát mutatja be.

Az előadás mellett édesség, kávé, tea és limonádé is szerepelni fog a menüben!

Kapcsolódó bejegyzések

Szólj hozzá

Adatvédelmi beállítások
Amikor meglátogatja weboldalunkat, az Ön böngészőjén keresztül információkat tárolhat bizonyos szolgáltatásokból, általában cookie-k formájában. Itt módosíthatja adatvédelmi beállításait. Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a webhelyünkön és az általunk kínált szolgáltatásokra gyakorolt ​​élményére.